0

Πότε είναι εντάξει να τρέχετε με ανώτερα σκυλιά; (Άποψη του κτηνιάτρου)

April 27, 2022

Την περασμένη Παρασκευή έγραψα για την προσωπική μου εμπειρία που τρέχει με τον ανώτερο άσο μου. Μου άρεσε πραγματικά να ακούω τις δικές σας εμπειρίες που τρέχουν με τα σκυλιά σας στο τμήμα σχολίων αυτής της ανάρτησης.

Το τρέξιμο είναι κάτι άσσο και έχω κάνει μαζί για χρόνια, και είναι δύσκολο για μένα να συνειδητοποιήσω ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο γι ‘αυτόν.

Ήθελα να πάρω την προοπτική ενός κτηνιάτρου να τρέχει με παλαιότερα σκυλιά γενικά, ειδικά έναν κτηνίατρο που είναι ο ίδιος δρομέας.

Ο Δρ. Tom Watson της Κτηνιατρικής Ιατρικής Ιατρικής Ιατρικής Ιατρικής Διευκόλυνσης στο Charlotte, N.C., είναι ενεργός δρομέας και ποδηλάτης. Μπορεί να τον θυμάστε από την ανάρτησή μου για να τρέξει σε μεγάλη απόσταση με τα σκυλιά.

Εδώ είναι αυτό που έπρεπε να πει όταν του έστειλα email μερικές ερωτήσεις σχετικά με το τρέξιμο με τα μεγαλύτερα σκυλιά.

Τρέχοντας με ανώτερα σκυλιά – πότε είναι εντάξει;

Αυτό το mutt: Πιστεύετε ότι τρέχει παράλληλα με τον ιδιοκτήτη είναι μια υγιής μορφή άσκησης για ένα κατάλληλο ανώτερο σκυλί;

Δρ Tom Watson: Ναι, ειδικά αν ο σκύλος έχει τραυματιστεί εντελώς ελεύθερος για πολλά χρόνια.

Το σκυλάκι μου, ένας Δαλματικός Σταυρός, ήταν ένας δρομέας όλη τη ζωή του και πέρυσι έτρεξε 12 μίλια ως 12χρονος. Η αντοχή του έχει μειωθεί σημαντικά φέτος, και τώρα είναι καλός για 3 έως 4 μίλια πριν αρχίσει να πέφτει πίσω.

TM: Υπάρχει μια γενική ηλικία όταν ένας σκύλος πρέπει να “αποσυρθεί” από το τρέξιμο ή εξαρτάται απλώς από το σκυλί; Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να δείτε για αυτό το σκυλί μπορεί να είναι δυσάρεστο τρέξιμο;

DTW: Εξαρτάται πραγματικά από το σκυλί. Το σημείο είναι ένα καλό παράδειγμα ενός ατόμου που εξακολουθεί να τρέχει καλά στη δεκαετία του ’80, ενώ ένα άλλο άτομο έχει σοβαρή αρθρίτιδα στη δεκαετία του ’60.

Τα σκυλιά είναι ευάλωτα στις ίδιες συνθήκες που σχετίζονται με την ηλικία και αυτοί οι τύποι προβλημάτων θα επηρεάσουν μερικά σκυλιά νωρίτερα από άλλα.

Ακριβώς όπως ένας δρομέας θα πρέπει να “ακούσει” το σώμα του για ανατροφοδότηση, θα πρέπει επίσης να αναζητήσουμε σημάδια στα σκυλιά μας: τρέχοντας πιο αργή, μειωμένη αντοχή, λαχτάρα σκληρότερα και νωρίτερα από τον κανονικό, μεγαλύτερο χρόνο ανάκαμψης.

[QUOTE_CENTER] “Το σκυλάκι μου, ένας Δαλματικός Σταυρός, ήταν δρομέας όλη τη ζωή του και πέρυσι έτρεξε 12 μίλια ως 12χρονος. ” – Δρ Tom Watson [/quote_center]

TM: Πώς συγκρίνεται με σταθερό ρυθμό με τις κινήσεις εκκίνησης/διακοπής να κυνηγάει μια μπάλα ή να παίζει στο Canine Park; Είναι ένα καλύτερο από το άλλο για ανώτερα σκυλιά;

DTW: Η εκτέλεση με σταθερό ρυθμό ενισχύει την υπερβολική ικανότητά τους, τον μυϊκό τόνο, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά συστήματα χωρίς να ενισχύσει τον κίνδυνο να σχίσει το ACL και τον μηνίσκο τους, όπως οι γρήγορες κινήσεις εκκίνησης και διακοπής.

Παρεμπιπτόντως, ένα σπασμένο ACL είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στο πίσω πόδι ενός σκύλου.

TM: Αν θέλω να συνεχίσω να τρέχω με το 8χρονο εργαστηριακό μου μίγμα, ποιοι είναι μερικοί τρόποι για να τον αποφύγουμε να τραυματιστεί;

DTW: Οι ίδιες αρχές ισχύουν για τα σκυλιά που χρησιμοποιούμε τον εαυτό μας: Η ενισχυμένη κόπωση ισούται με κακή μορφή, ισούται με ενισχυμένους τραυματισμούς. Πράγματα που πρέπει να θυμάστε: Ξεκινήστε αργά, μην αυξάνετε τα χιλιόμετρα πολύ γρήγορα. Εάν ο σκύλος σας καθυστερεί, επιβραδύνει ή σταματάει και περπατά πίσω στο σπίτι.

TM: Τα σκυλιά που τρέχουν με τους ιδιοκτήτες τους τείνουν να είναι πιο υγιείς καθώς μεγαλώνουν;

DTW: Ναι! Ακριβώς όπως στην απάντηση #3 σχετικά με τα επίπεδα γυμναστικής. Η παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στα σκυλιά με εκτιμήσεις στο 40% να είναι υπέρβαρο. Τα σκυλιά που τρέχουν είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν μια καλή βαθμολογία κατάστασης σώματος.

[QUOTE_CENTER] “Η παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στα σκυλιά με εκτιμήσεις στο 40% να είναι υπέρβαρο.” – Δρ Tom Watson [/quote_center]

TM: Βλέπετε πολλούς τραυματισμούς σε ανώτερα σκυλιά που σχετίζονται με το τρέξιμο με τους ιδιοκτήτες τους; Ποιοι τύποι τραυματισμών είναι αυτοί και πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν;

DTW: Οι κύριοι τραυματισμοί μπορούν να συμβούν, αλλά είναι σπάνιοι. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί είναι οι εκδορές και τα εγκαύματα στα μαξιλάρια τους από το ζεστό πεζοδρόμιο. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα σκυλιά δεν ιδρώνουν και είναι πολύ πιο ευάλωτοι στο εγκεφαλικό επεισόδιο. Η εκτέλεση νωρίς το πρωί στις καυτές καλοκαιρινές μέρες θα βοηθήσει στην αποφυγή αυτών των τραυματισμών.

TM: Υπάρχει κάτι άλλο που νομίζετε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να γνωρίζουν για το τρέξιμο με τα ανώτερα σκυλιά τους;

DTW: Το τρέξιμο θα βοηθήσει να διατηρήσουν τα σκυλιά τους διεγερμένα και κατάλληλα, τα οποία θα προσθέσουν χρόνια ποιότητας στη ζωή τους!

Σας ευχαριστούμε τον Δρ Watson για την κοινή χρήση της εμπειρίας σας!

Τι γίνεται με τους υπόλοιπους;

Πιστεύετε ότι τρέχετε με το σκυλί σας έχει προσθέσει στη συνολική ποιότητα ζωής του;

Αποκτήστε αυτό το ενημερωτικό δελτίο του MUTT στα εισερχόμενά σας: